Γιατί “Της γυναίκας η καρδιά είναι μια άβυσσος\πότε Κόλαση και πότε ο Παράδεισος”, τραγουδούσε ο Στράτος Διονυσίου.
Ο Σπουδαίος στιχουργός Σπύρος Γιατράς έβαλε την υπογραφή του – στους στίχους – σε μεγάλες λαϊκές επιτυχίες των: Στράτου Διονυσίου, Τόλη Βοσκόπουλου, Γιάννη Πάριου, Μαρινέλλα, Αλέκα Κανελλίδου, Καίτη Χωματά, Δημήτρη Μητροπάνου, Δημήτρη Κοντολάζου, Βασίλη Καρρά και άλλων. Έδωσε στίχους όμως και σε νέους όπως τους: Νότη Σφακιανάκη, Πάολα, Νίκο Οικονομόπουλο και άλλους.
Της Γυναίκας η καρδιά πότε Κόλαση και πότε ο Παράδεισος
“Της γυναίκας η καρδιά είναι μια άβυσσος”, “Στείλε σε παρακαλώ, ένα σου σημάδι μόνο”, “Λέγε ό,τι θες λέγε, λέγε ό,τι θες λέγε, λέγε ό,τι θες λέγε εγώ θα σ’ αγαπώ”, “Βήμα μην κάνεις βήμα\αυτός ο έρωτας δεν είναι για πειράματα”, “Άλλοθι δεν έχεις άλλοθι\είσαι στο ψέμα σου αιχμάλωτη”, “Είμαι σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης\είμαι σε μια φάση τραγική”, “Αν δεν είχα και σένανε\τι θα ήμουν στη γη\μπορεί αλήτης να ‘μουνα να ‘χα καταστραφεί”
Μόνιμος συνεργάτης του στην μουσική ο Αλέκος Χρυσοβέργης.
Ο Σπύρος Γιατράς εκτός από στιχουργός, ήταν και οπτικός.
Όταν επέστρεψε στην Ελλάδα σε ηλικία 27 ετών, από τη Νότιο Αφρική οπού είχε μεταναστεύσει η οικογένεια του, ήταν πια διπλωματούχος οπτικός, επάγγελμα που εξάσκησε με ιδιαίτερη αγάπη θέλοντας να είναι κοντά στον κόσμο.
“Ήμουν ένα άτακτο παιδί, ήμουν πάρα πολύ καλός μαθητής, αντιδραστικός και επειδή η επανάσταση των όπλων είναι δεύτερη, πρώτα η επανάσταση της σκέψης, ήμουν επαναστάτης” είχε πει ο ίδιος για την παιδική του ηλικία.
“Δεν μπορείς να γράψεις αν δεν έχεις πονέσει”
“Δεν μπορείς να γράψεις αν δεν έχεις πονέσει, αν δεν έχεις κλάψει αν δεν έχεις ερωτευτεί, αν δεν έχεις πιστέψει ότι πρέπει να είσαι ελεύθερος να σκέφτεσαι και να δίνεις” είχε πει σε παλαιότερη συνέντευξή του.
Ακολουθούν κάποιοι από τους στίχους που έγραψε: